Luchtzuigen

Tijdens het luchtzuigen wordt endorfine aangemaakt in de hersenen. Dit werkt pijnstillend en bevorderd een positieve gemoedstoestand. Je kunt dus stellen dat er tijdens en na het eten een ongemakkelijk gevoel of zelfs pijn ontstaat die verlicht wordt door aanmaak van endorfinen middels luchtzuigen.
Door de verstoring van het zuur-base evenwicht vanuit de maag naar de dunne darm neemt de kans op zweervorming (zowel in de maag als de darm) toe met het gevolg dat de afweer in de darm verslechterd.
Deze verminderde weerstand zorgt er voor dat het paard vatbaarder wordt voor secundaire infekties. Hierbij kun je denken aan schimmels uit ruwvoer of wormbesmetting etc. Daardoor neemt de kans op koliek toe door bijv. gasvorming die ontstaat door een gistingsproces veroorzaakt door schimmels.
Nog een gevolg is dat door het vormen van endotoxinen (afvalstoffen gevormd door het lichaam zelf) het paard gevoeliger wordt op voer en er voedelsintolleranties ontstaan. Dit veroorzaakt een vicueuze cirkel waarbij het paard zich niet lekker voelt tijdens en na het eten en dus gaat luchtzuigen. Het maakt overigens geen verschil of dat bix of muesli is. Wel is het zo dat het soort voer verschil uitmaakt wat beter past in de situatie van het paard.
Het is een moeilijk en hardnekkig probleem dat uiterst zorgvuldig moet worden aangepakt. Er is een mogelijkheid om je paard te laten behandelen maar daar zit wel een strikt dieet aan vast gedurende enkele maanden waarbij één voorwaarde is dat het paard absoluut geen kuilvoer mag. Daarnaast moet het paard behandeld worden met homeopatische medicijnen. Als aan deze 2 voorwaarden wordt voldaan, is er een kans van slagen.